Welk seizoen is het meest geschikt om te verkopen?

Wist je dat de tijd van het jaar invloed heeft op de verkoopkansen van je huis? Je huis verkoopt namelijk beter op bepaalde momenten in het jaar. Maar is dat in de zomer, de herfst, de winter of de lente? Wat het beste moment is om je huis te verkopen, hangt af van verschillende factoren bijvoorbeeld:

  • De prijsstelling
  • De staat van je woning
  • Hoe de markt zich ontwikkelt

Je huis verkopen in de winter

Je huis verkopen in de winter kan, maar doe dit wel ruim voor de kerst. De winterdip is nog niet ingeslagen, mensen hebben wat minder energie, maar hebben nog wel voldoende zin in een volgende stap. Wanneer je je huis te koop zet in de kerstperiode is er een grote kans aanwezig dat in veel gevallen gezinnen er op uit gaan. Tijdens deze periode wordt het verkopen van het huis verschoven naar het nieuwe jaar. Wel heeft de winter een aantal voordelen voor het verkopen van uw huis.

  • Minder concurrentie: de zin om in de winter op zoek te gaan door wind en regen naar een nieuwe woning is natuurlijk minder. 
  • Hierdoor kan je goed merken of de verwarming effectief is en de isolatie overal in huis goed zijn werk doet.
  • In de winter verkopen bepaalde type woningen beter zoals de luxere, exclusieve woningen.

Je huis verkopen in de Lente

Er zijn twee piekmomenten in een jaar om een huis te verkopen. De eerste is in de lente. In het voorjaar staat alles er zonniger bij en ziet ieder huis er aantrekkelijker uit dan tijdens de donkere wintermaanden. Ook willen de meeste gezinnen hun huis nog voor de zomer kopen, voordat ze op vakantie gaan.

Een snelle en succesvolle verkoop hangt ook af van de presentatie van je huis. De lente is hét geschikte moment om foto’s van het huis te laten maken. Alles is nog mooi in bloei en de beleving is natuurlijk anders dan bij een tuin met kale bomen. Ook is het in de lente doorgaans ook makkelijker om in en rond het huis wat klusjes te doen: van verven tot een grondige schoonmaak, zonder dat je last hebt van de kou of misschien wel sneeuw.

Je huis verkopen in de zomer

In de zomer gaan mensen vaak niet opzoek naar een nieuwe woning. Mensen zijn dan op vakantie en hebben vaak geen zin om te verhuizen als het buiten warm is. Wij adviseren je om me de verkoop van je huis na de zomervakantie te starten. Vooral met het verkopen van een familiehuis is dit verstandig, de kans is namelijk groot dat jouw doelgroep in juli en augustus op vakantie is. Het te koop zetten van je huis in de zomer wordt niet volledig afgeraden want de zomer kent ook een aantal voordelen voor woning verkoop.

  • De zomer biedt veel kleur. De bloemen staan nog mooi in bloei en de blaadjes aan de bomen zijn nog groen. Dit geeft kopers een goed gevoel en kan werken in je voordeel.
  • In tegenstelling tot de winter kan je bij warme temperaturen heerlijk verven, de tuin omspitten of andere taken uitvoeren. Hiervoor moet het natuurlijk een niet al te warme zomer zijn.
  • Ook tijdens de zomer is er weinig concurrentie en zijn er dus meer gegadigden voor jouw woning.

Heb je een woning dat geschikt is voor tweeverdieners zonder kinderen? Dan zou het juist wel eens slim kunnen zijn om uw huis tijdens de zomervakantie te koop aan te bieden. Het voordeel aan de zomer is dat de huizenmarkt vaak op z’n gat ligt in deze periode. Dit betekend dus weinig concurrentie van andere verkopers en je advertenties zullen meer opvallen en gezien worden.

Je huis verkopen in de herfst

Het tweede piekmoment om uw huis te verkopen is de herfst. In de lente heb je behoorlijk wat concurrentie van andere huizenverkopers, in dat geval is het begin van de herfst een goede keuze. De vakantieperiode is voorbij en woningzoekenden zijn serieuzer opzoek naar een woning. Ze hebben minder aan hun hoofd, er hoeft geen vakantie meer gepland te worden en iedereen zit weer in het ritme. Ook heeft de koper ruim voldoende de tijd om zich te settelen voor de winter en de feestdagen.

In welk seizoen kan ik dus het beste mijn huis verkopen?

De lente en de herfst zijn de beste verkoopseizoenen. Laat je hier echter niet door tegenhouden want dit betekent niet dat het in de andere seizoenen niet mogelijk is. Let tijdens het maken van de foto’s wel goed op de lichtinval in huis. Heb je een donker huis? Dan is de lente of de zomer toch een betere periode. Met mooie foto’s vergroot je namelijk de kansen op het verkopen met sprongen. Gooi voor de foto’s de ramen en deuren open en laat zien dat je veel lichtinval hebt. De foto’s in het huis worden hierdoor een stuk mooier met zonnestralen die door het raam naar binnen komen.

« Terug naar alle berichten

Gratis waardebeapling en even kennismaken?

Gratis waardebepaling en even kennismaken?

Dat kan. We komen graag bij je langs om te kijken waar wij je mee kunnen helpen. Wij zijn Makelaardij Laurens Beimers, wie ben jij?

Gratis waardebepaling aanvragen