Een woning kopen op de oververhitte woningmarkt

Je zult het ongetwijfeld hebben gemerkt; een woning kopen is lastiger dan ooit. De ongekende krappe woningmarkt wordt gekenmerkt door forse koopprijsstijgingen en het aanbod is naar een historisch dieptepunt gedaald. Het aanbod in het tweede kwartaal van 2021 is nog maar 40% van het aanbod wat we gewend waren voor de kredietcrisis in 2008. Voor verkopers is dit vaak wel het moment om een woning te verkopen, immers het is nu een echte verkopersmarkt. Maar om daarna weer een nieuwe woning aan te kopen is een heel ander verhaal.

In zeer korte tijd een woning kopen

Wil je een woning kopen? Dan kijk je waarschijnlijk regelmatig op Funda. Het ene na de andere woning is binnen no-time verkocht. De gemiddelde verkoopduur van alle woningen in de gemeente Leeuwarden (2021, kwartaal 2) is 26 dagen met een gemiddelde afwijking van ruim 8% boven de vraagprijs. Wil je een woning kopen? Dan moet je er dus snel bij zijn.

Een woning kopen met aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een woning. Je mag er vanuit gaan dat een aankoopmakelaar op de hoogte is van de woningmarkt, weet wat er te koop is en welke woningen er op korte termijn in de verkoop komen (via het NVM-uitwisselingssyteem). Hierdoor zit je als koper dicht bij het vuur. Nog voordat het aanbod op Funda komt, heb jij al een mail met het nieuwste aanbod dat voldoet aan je zoekprofiel!

Ondanks dat je zelf ook op zoek kunt naar je droomwoning is het tijdens deze oververhitte woningmarkt aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Je eigen aankoopmakelaar behoedt je voor misstappen en kent de valkuilen. Je hebt je eigen deskundige die opkomt voor jouw belangen en dit kan een hoop tijd en geld besparen!

Voordelen van een aankoopmakelaar

  • Een aankoopmakelaar is op de hoogte van het nieuwste aanbod;
  • Je hebt een expert aan je zijde, een aankoopmakelaar doet dit werk dagelijks;
  • Met een aankoopmakelaar sta je sterker;
  • Een aankoopmakelaar geeft je een objectieve mening over de woning op het gebied van de waarde, de bouwkundige staat en bijv. omgevingsfactoren.

Overbieden is de nieuwe norm

We zien het steeds vaker gebeuren dat er boven de vraagprijs wordt geboden. Inmiddels wordt circa 60% van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Een aankoopmakelaar neemt de onderhandelingen voor je uit handen en bepaalt wat de marktwaarde is en adviseert wat strategisch gezien het beste is om te bieden om kans te maken op gunning.

Laurens Beimers helpt je met het vinden van jouw droomhuis

Ondanks de oververhitte woningmarkt toch een huis kopen? NVM makelaardij Laurens Beimers helpt je daar graag bij. Wij gaan graag met je mee naar een bezichtiging. Kortom, alles om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze! Dan woon jij straks in dat ene huis wat precies past bij jouw wensen en mogelijkheden.

Je kunt bij ons kosteloos een zoekopdracht aanmaken die je ook tussentijds zelf kunt wijzigen. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van het meest recente aanbod (nog voor het op Funda staat).

Contact

Ben je enthousiast geworden? Wij kunnen je helpen met het kopen, verkopen of taxeren van je woning. Neem contact op via ons contactformulier, via 058-216 05 05 of kom eens langs.